Energetska učinkovitost – rasvjeta

Svijest o važnosti učinkovite potrošnje energije je u značajnom porastu u cijelom svijetu. Taj trend prati i tvrtka Agroservis – proizvodnja d.o.o. kao najveći proizvođač poljomehanizacije u Virovitičko-podravskoj županiji i jedan od najvećih u Republici Hrvatskoj.

Tako je tvrtka započela projekt energetske uštede u vlastitom proizvodnom pogonu ulaganjem više od 150.000,00 kn vlastitih sredstava. Projekt obuhvaća zamjenu postojećih rasvjetnih tijela (halogene lampe) s LED rasvjetom.

Ovime će se postići značajne uštede uz veću efikasnost proizvodnje omogućenu većom razinom osvijetljenosti. Za postizanje jednake razine rasvjetljenosti LED svjetiljke troše 3 – 4 puta manje energije uz značajno veću razinu energetske učinkovitosti ud tradicionalnih halogenih rasvjetnih tijela. Prosječan vijek trajanja LED rasvjete je 25.000 sati, što, u usporedbi sa običnim žaruljama koje imaju prosječan vijek trajanja od 2.000 sati, omogućava smanjenu potrošnju električne energije, a samim time i manje troškove. Ova vrsta rasvjete ne sadrži štetne spojeve te se u potpunosti može reciklirati na kraju svog radnog vijeka. Uz to ekološku prihvatljivost ovog vida rasvjete posebno naglašava činjenica da omogućuje smanjenje emisije CO2 i to u razini od 11 tona/godišnje.

Prema prvim procjenama, provedbom ovog projekta rekonstrukcije rasvjete planira se ušteda u potrošnji energije od cca 70%, što omogućuje povrat uloženih sredstava u vremenskom razdoblju nešto duljem od 3 godine.

Tvrtka Agroservis-proizvodnja d.o.o. konstantno investira u nove tehnologije i strojeve te se, u narednom periodu, uz ostale projekte, planira i investicija u rekonstrukciju rasvjete na ostalim (skladišnim) prostorima tvrtke.

SLIČNI PROIZVODI