Energetska učinkovitost – sustav grijanja

Učinkovita potrošnja energije predstavlja rastući trend u poslovanju djelujući ne samo kroz razvoj svijesti o utjecaju čovjeka na okoliš već i kroz utjecaj koji učinkovitija potrošnja energenata ima na samo poslovanje tvrtke.

Tvrtka Agroservis – proizvodnja d.o.o. je u svrhu učinkovitije potrošnje energenata nastavila sa projektom energetske uštede u vlastitim prostorima ulaganjem više od 100.000,00 kn vlastitih sredstava u zamjenu dosadašnjeg sustava grijanja proizvodnih pogona na lož ulje sa sustavom grijanja na pelete.

Dosadašnji sustav grijanja na lož ulje je imao emisiju 310,31 kg CO2/ MWh. Budući da grijanje na pelete ima emisiju CO2/ MWh od 34,4 kg, tvrtka zamjenom sustava grijanja postiže smanjenje emisije CO2 u razini 275,91 kg po MWh proizvedene energije. Naravno je nevažan utjecaj koji cijena energenta ima u odnosu na proizvedenu energiju, gdje se ovom tranzicijom na palete planiraju postići uštede u potrošnji energije u razini 30 – 45 %.

Uz to tvrtka je uložila dodatnih gotovo 200.000,00 kn vlastitih sredstava u uvođenje dodatnih sustava grijanja pogonjenih plinom u proizvodni pogon i pogon montaže. Odluka uvođenja plinskih sustava grijanja je donesena prvotno zbog najpovoljnije kumulativne učinkovitosti prirodnog plina (ukoliko se analizira cijeli gorivi ciklus od ekstrakcije, prerade, transporta, konverzije do same distribucije) te konačnoj, ukupnoj, energetskoj vrijednosti ostaje od 91,9%. Jednako tako u uredske prostore, te trenutni prostor za djelatnike (garderoba i prostor za objedovanje) je postavljeno grijanje na plin, putem kondenzacijskog kotla.  Ovaj vid grijanja omogućuje ušteda od 10-15% u usporedbi s drugim novim kotlom, povećava stupanj iskoristivosti goriva na vrijednosti koje premašuju 100%. Uz gore navedene prednosti prirodnog plina kao energenta, važno je napomenuti da je to najčišće fosilno gorivo koje zbog čistog sagorijevanja ne proizvodi pepeo nakon oslobađanja energije te emitira 60 do 90% manje smoga od drugih goriva.

Nastavno na vlastitu poslovnu politiku napretka kroz održivo poslovanje, tvrtka će u narednom periodu kontinuirano raditi na investicijama vezanim uz energetsku učinkovitost uz planirane projekte namijenjene podizanju standarda rada na još višu razinu.

 

SLIČNI PROIZVODI